Werkwijze

Net zoals het paard focus ik op het moment en de informatie die dit moment geeft. Je krijgt daardoor meer inzicht in je handelen en dan kun jij bepalen wat en hoe je wilt veranderen. Soms is inzicht genoeg, maar je kunt ook ervoor kiezen om de verandering samen met het paard aan te pakken.

Als we met de paarden werken, geef ik een korte opdracht en beschrijf ik wat ik zie in jouw gedrag en het gedrag van het paard. Meestal ervaar je deze dingen ook zelf. Ik stel je vragen over je gedrag en vraag door zodat je voor jezelf duidelijkheid krijgt over de achtergrond van je gedrag en eventuele belemmeringen die je voelt en die dit gedrag in stand houden.

We komen altijd tot: waar draait het bij jou nou eigenlijk echt om?

Je kunt duidelijkheid krijgen over knelpunten, maar nog belangrijker is het om te zien op welke momenten het paard accepterend of enthousiast gedrag vertoont naar  jou. Want hier komt jouw kracht naar voren. Als je deze voelt, kun je ze inzetten om je gedrag te veranderen. Deze positieve en krachtgerichte benadering is heel effectief.

We werken buiten: in het weiland met de paarden of wandelend in de natuur. We zijn in beweging en op die manier zoeken we de ontspanning. Dit geeft ruimte en maakt alles soms heel eenvoudig. Van stiltes leer je vaak meer dan van woorden.

Als coach begeleid ik het proces en blijf ik op de achtergrond om alle ruimte te geven aan de interactie tussen jou en het paard. Ik observeer en vertel wat ik zie en ik stel vragen. Daarmee nodig ik uit tot nadenken en ervaren met het paard.  Ik ben relativerend en ik confronteer met humor.

Vaak vallen kwartjes pas thuis of na een tijdje. Dus tussen twee bijeenkomsten zitten meestal twee weken.

Teamcoaching

Bij de coaching van een team kijken we naar leiderschap en samenwerking. Wat is kenmerkend voor de samenwerking in dit team? Welke rollen heeft elk teamlid? Welk gedrag is ondersteunend, wat kan verbeterd worden? Welk doel heeft het team?

Ook hier komt een team snel tot bewustwording van de kern van zijn samenwerking en kan meteen worden ingezet op verandering of verbetering.

Dus: coaching met paarden geeft je snel duidelijkheid over de manier waarop je in je omgeving staat en je bent je snel bewust van de kracht die je zelf hebt om te veranderen, als individu en als groep.

 

thema: focus