Ervaringen

Marjo Voncken, Aken

Via een oud studente van Carin en tegenwoordig collega van mij, ben ik in contact gekomen met Carin en haar coachen via paarden. 

Een geweldig mooie zaterdag, zacht weer, en windstil. De ontmoeting met Carin is heel aangenaam en voor mijn gevoel is er direct een klik tussen ons.

Belangrijk, want zij is mijn coach voor deze sessie en met je coach moet je een heel goede klik hebben!

Carin gaat met me naar de achterzijde van hun huis en we gaan naar de beide merries: Chic en Daika. 

We worden direct opgemerkt door de paarden en we worden, naar Carins vertaling, ook toegelaten tot hun kudde.

Daarna gebeurt er veel… op een niveau dat niet te beschrijven is, want woorden kunnen het niet beschrijven.

Ik wil ook niet veel beschrijven, want dit mag ervaren worden. Carin is de begeleider naar een wereld die vol stilte is, die vol acceptatie is, en die vol communicatie is over jezelf. Dit te ervaren en mee te mogen maken, is EEN GROOT GESCHENK!

Bedankt Carin en tot ziens, dikke kus voor jullie drieën!

Ron Heuts, Nuth

Mijn eerdere ervaring met paarden dateert van 35 jaar geleden. Nl. het voeren van een Arabische halfbloed van een vriend. Nu heb ik in de basis geen angst voor dieren maar mijn respect voor paarden was geboren.

Op een mooie maar koude zaterdagmiddag kwam ik iets verlaat aan. Carin stond al rustig tussen haar paarden te wachten. Twee van de drie dames sliepen staand. Toen ik bij hen was, zei Carin: ‘ kom er rustig bij staan’. Dit is wel bijzonder, de twee andere dames sliepen gewoon door. Ziedaar mijn tweede ervaring met paarden. Ik schrijf dit om aan te geven dat Carin de paarden waarmee ze werkt goed onder controle heeft en dat dit dus geen belemmering is om aan deze vorm van coaching deel te nemen.

Na een tijdje tussen de paarden te hebben gestaan zijn we met een paard naar een parcours gelopen. Het was de bedoeling dat ik met het paard aan de leidraad het parcours zou afleggen. Dit lukte voor mijn gevoel wonderwel, ondanks een enkel moment van twijfel bij het paard van wat ik nou bedoelde, kwamen we toch samen bij het eind. Een stukje liep ik voorop, een stukje naast elkaar. Ik liep daarbij wel buiten het parcours maar het paard er netjes tussenin. Tijdens de evaluatie van het gebeurde legde Carin uit waarom het paard op een bepaald moment reageerde zoals het reageerde. Deze reacties zijn een voortvloeisel van mijn gedrag. Dat vond ik wel erg bijzonder. Op momenten dat Carin doorvroeg en ik me een beetje ongemakkelijk begon te voelen (ik praat namelijk heel graag over mij zelf ??) reageerde het paard onmiddellijk door tussen ons in te komen staan. Carin legde heel rustig en duidelijk uit wat het gedrag van het paard inhoudt en welke diepere betekenis daarin schuilt. De tweede keer dat ik het parcours aflegde, liepen wij wel samen tussen de belijning. Mijn veronderstelling dat het parcours te smal was voor paard en mens naast elkaar klopte dus niet. Door meer aandacht te geven bleek het parcours breed genoeg en kon het zelfs nog een stuk smaller.

Al met al een bijzondere ervaring die ik iedereen kan aanraden, de locatie boven op het plateau met een  geweldig uitzicht maken het allemaal nog bijzonderder. Met de kop in de wind, mens en dier, de diepere betekenis van ons eigen gedrag te bespreken en te doorzien is een aanrader voor iedereen. Carin nogmaals dank voor deze bijzondere ervaring.

 

Loes, studente People and Business Management

De paardencoaching heb ik een hele ervaring gevonden. Een gesprek met een persoon over hoe je in elkaar steekt en welke waarden en normen iemand belangrijk vindt, viel hierbij in het niets. Door de paardencoaching kom je erachter hoe het echt zit en welk karakter jij echt hebt. Zo had ik mijzelf wel kunnen wijsmaken dat ik een streng persoon was, het gedrag van het paard zou dit gedurende de coaching/training volledig hebben tegengesproken. Ik kwam mezelf ontzettend tegen en wist meteen wat mijn ‘zwakke’ punten waren. Ik persoonlijk heb er veel aan gehad! De rol van Carin gedurende de coaching vond ik goed. Ik vond het prettig dat we de coaching in een kleinere groep hebben gedaan. Zo voelde het vertrouwd om je visie en mening te geven. Ook durfde ik mij hierdoor kwetsbaarder op te stellen. Daarnaast vond ik dat Carin goed doorvroeg op mijn zienswijze gedurende het parcours. Door het doorvragen van Carin en haar collega, ga je je realiseren wat er gedurende het parcours allemaal gebeurd was. Dit heeft dan ook een essentiële rol gedurende de hele coaching. Nogmaals: Ik heb er ontzettend veel aan gehad en vond het heel erg leerzaam. Ik raad dit dan ook iedereen aan, je moet het gewoon een keer meegemaakt hebben. Nogmaals bedankt voor deze mogelijkheid!

 

Melissa, studente People and Business Management

De paardencoachsessie vond ik vooral verrassend en confronterend. Verrassend omdat ik van te voren niet verwacht had dat het zo zinvol kon zijn. Ik had niet verwacht dat het paard mij zou kunnen helpen bewust te worden van mijn eigen gedrag.

Tijdens de sessie moest ik samen met een van de paarden een uitgezet parcours doorlopen. Het paard moest ik aan de teugel door het parcours leiden. Ik liep het parcours af zonder dat ik echt bewust bezig was met mijn gedrag. Doordat ik echt bezig was met mij te focussen op het parcours en het paard was ik minder bezig met het sturen van mijn gedrag. Nadat ik het parcours had afgelegd hielp Carin mij terug te blikken op mijn gedrag. Ze stelde open vragen waardoor ik niet in een bepaalde richting gestuurd werd maar zelf dieper moest nadenken over welk gedrag ik had laten zien en waarom ik dit deed. Ik vond het confronterend dat in de vijf minuten dat ik het parcours had afgelegd zoveel van mijn karakter naar voren kwam. Dit heeft mij laten inzien dat ik bepaald gedrag vaker vertoon dan ik van te voren dacht.

Nadat duidelijk was geworden welk gedrag ik had vertoond en waarom, moest ik het parcours opnieuw afleggen en proberen dit gedrag om te buigen. Doordat ik tijdens de tweede ronde bewuster bezig was met mijn gedrag lukte het mij om dit gedrag in een bepaalde richting te sturen.

Door de paardencoachsessie leerde ik dat ik mijn gedrag zelf in de hand heb en ik dit gedrag zelf kan veranderen. Het verschil tussen paardencoaching en een gewoon gesprek is dat je tijdens het paardencoachen door middel van een recente gebeurtenis terugblikt op je gedrag. Er worden open vragen gesteld waardoor je je niet aangevallen maar geholpen voelt. Je confronteert als het ware jezelf met je eigen gedrag. In een gewoon gesprek word je vaak door de ander geconfronteerd met je gedrag waardoor er snel frustraties en onbegrip kunnen ontstaan.

 

Ilona Meuwissen, beleidsadviseur sociaal domein, gemeente Oss

De manier van coachen van Carin heb ik als respectvol, niet oordelend en diepgaand ervaren. Ze legt de reflectievraag bij jezelf neer: wat wil ik leren? Waar loop ik tegenaan? Wat houdt mij bezig? De vragen die zij vervolgens stelt en het gesprek dat we samen gevoerd hebben heeft bij mij geleid tot nieuwe inzichten. Het werken met een paard maakt fysiek duidelijk wat er bij jezelf in je hoofd en hart gebeurt. Erg bijzonder om mee te maken. Carin bewaart de rust in het gesprek én de omgang met het paard. Ondanks enige ‘angst’ voor paarden die ik had, heb ik me continu veilig en op mijn gemak gevoeld. 

 

Michelle Meuwissen, student PBM

Paardencoaching heb ik ervaren als een hele goede manier om jezelf te leren kennen. Vooral omdat de paarden heel eerlijk zijn en Carin dit héél goed weet te vertalen naar jouw eigen gedrag. De paarden houden je echt een spiegel voor, meer dan mensen ooit zouden kunnen naar mijn gevoel. Ik heb bij het werken met de paarden mijn zwakke punten ontdekt. Samen met Carin heb ik dit kunnen plaatsen bij situaties in mijn studie. Daarnaast heb ik tijdens de paardencoaching bekeken hoe ik zaken anders kan aanpakken, op manieren die prettiger zijn voor mijzelf en de mensen om me heen.

Wat paardencoaching naar mijn mening vooral een prachtige ervaring maakt, is dat de paarden juist altijd heel eerlijk zijn in hun gedrag en mening en iets duidelijker aangeven dan mensen. Carin’s rol hierin is onmisbaar. Zij stelt de juiste vragen op het juiste moment. Hierdoor ga je pas echt goed nadenken over je gedrag en word je je hier ook bewuster van, zowel tijdens de sessie met de paarden als bij situaties daarbuiten die je daarna tegenkomt of van tevoren bent tegengekomen.

Ik denk dat vooral voor studenten of mensen die willen werken aan hun Skills betreffende werken met mensen/collega’s dit een hele goede manier is. Naar mijn ervaring zou ik zeggen dat een paardencoaching training meer inzicht en informatie over iemand biedt dan peer assesment of beoordelingsgesprekken ooit zouden kunnen bieden.

Een persoonlijk voorbeeld is een ervaring die ik heb gehad met Chick, een van de paarden. Bij het poetsen legde ik mezelf op dat ik haar hals moest en zou poetsen. Ik legde mij dit op zonder rekening te houden met mijn gedrag of met het paard. IK was alleen aan het werken, niet samen met het paard. Op ieder moment dat ik naar haar hals wilde reiken om deze te poetsen liep het paard weg, ze liet het zelfs niet een beetje toe, ze gaf op de milimeter precies aan wanneer zij het er niet meer mee eens was. Dit bleef het paard doen tot het moment dat ik het doel dat ik alleen gesteld had, los liet. Op het moment dat ik het los liet en echt begon te werken met het paard, liet zij het pas toe dat ik haar hals poetste. Door het stellen van de juiste vragen van Carin werd ik me er pas van bewust dat het paard dit gedrag vertoonde omdat ik niet samen met het paard bezig was, maar enkel een door mezelf gesteld doel moest en zou bereiken. Op het moment dat ik me hiervan bewust werd, kon ik de reactie van studiegenoten op bepaald gedrag van mij ook begrijpen. Hierdoor weet ik nu ook waaraan ik moet werken en ben ik me bewuster ervan geworden dat mijn gedrag ook een bepaald gedrag bij anderen oproept.

 

Thijs Jonker, student PBM

Voor school moesten wij met de klas een dag naar de paarden, dit in verband met paardencoaching. Hier keek ik zelf enorm tegenop, want ik dacht, wat heb ik daar nou aan? Waar slaat dit op…? Nou dit in mijn omgeving gegooid en ik kreeg vele reacties terug, jawel! Daar heb ik iets over gelezen, paarden zien of jij van nature een leider bent te ja of te nee… Dus dit wekte mijn enthousiasme al iets meer. Vervolgens eenmaal bij de boerderij van Carin Breukers stonden er een tweetal paarden. Ik ben gelukkig zelf niet bang voor een paard, maar toen ik ernaast stond schrok ik toch wel.

Het was de bedoeling om te kijken of je een rondje met het paard kon lopen, kijken of jij het paard kon leiden. Bij mij waren de eerste 5 minuten een drama. Het paard wilde niet mee en ik stond er maar bij, mijn best te doen het paard mee te krijgen… Tevergeefs, nadat ik feedback heb gekregen van Carin, die het heel persoonlijk bij jezelf neerlegt, waardoor je diep gaat nadenken, kwam ik uit op dat ik het forceerde: ‘ het paard moest mee en ik zou dit wel even doen’. Ik had teveel aan mijn hoofd waardoor het paard niet mee wilde. Op het moment dat ik rustiger werd en nog een keer tegen “Chickie” zei: ‘ geisse lekker mit?’ en zelf begon te lopen, liep ze mee, helaas was dit voor korte duur, want al gauw liep het paard met mij in plaats van ik met het paard. Wederom de reflectie van Carin erbij geroepen, wat weer neerkwam op: ‘bewaar die rust, ben niet bang, doe niks geforceerd’. Nadat ik mijn hoofd leeg heb gehaald konden het paard en ik weer verder. Het leuke om te zien in dit verhaal is, dat je met rust veel kan bereiken. Ik heb deze dag dan ook als zeer positief ervaren en heb aan twee van mijn leerdoelen kunnen werken, feedback geven en rust behouden in het uitvoeren van taken. Ik stond eigenlijk verbaasd van de feedback die ik ontving van het paard, juist doordat je geen spraak-interactie hebt maar alles op gevoel moet doen leer je hier het meeste van. Carin wist mij te helpen om te achterhalen waar het probleem lag, ik heb al tegen Carin gezegd dat ik gauw eens langskom met mijn vriendin, dit moet zij ook eens proberen! Al met al, heb ik een succesvolle ervaring hieraan overgehouden!

 

Rigt Heuts

Echte levensvragen had ik niet. Ik hoopte inzicht te krijgen in mijn gedrag en hoe mijn gedrag dat van anderen beïnvloedt. Zo begonnen we aan de coaching bij les2chevaux. In een prachtige omgeving die op zichzelf al voor veel rust en ruimte zorgt.

Allereerst namen we even de tijd om te wennen aan de paarden. We brachten ze naar de wei en bleven daar enige tijd met ze staan. Daarna kon ik beginnen om met het paard aan de hand te lopen. Gewoon lopen en stap voor stap proberen een parcours af te leggen.

Terwijl je loopt en spreekt tegen het paard stelt Carin vragen. Ze is in staat om zichzelf op de achtergrond te plaatsen en geeft je alle ruimte om te interpreteren wat er gebeurt tussen jou en het paard.

Voor mijn gevoel was ik op een gegeven moment alleen maar met het paard bezig en niet met de omgeving. En dat gaf me enorm veel rust. Er is dan veel ruimte voor je eigen overpeinzingen en Carin laat dat zo.

Ik kan alleen maar concluderen dat één paardencoach sessie bij les2chevaux me al veel heeft gebracht. Een vervolgafspraak ligt in de planning!

  

Marion de Bie: docent Professionalisering / Educatieve minor  Open Universiteit

Op een stille winterochtend maakten we kennis met de wijze waarop Carin samen met haar paarden coacht.

Ik was opgewekt nieuwsgierig, wat onzeker, tamelijk blanco, maar niet echt huiverig. Kortom het voelde als de ideale mix om nieuwe ervaringen op te doen.

Al heel snel had ik het idee helemaal op te gaan in deze landelijke omgeving. De rustige en terughoudende wijze van begeleiden op korte afstand, boden alle ruimte om je bewust te worden van waar het hier om gaat en hoe je hier zo staat: vertrouwen in het dier, zelfs enig vertrouwen in jezelf met als beschermende deken en stevige basis de ervaren blik van Carin. Die je nauwgezet observeert en af en toe met korte gerichte vragen aanspoort je nog bewuster te worden van jezelf in deze positie. En door haar woorden n.b. pas de euforie bij jezelf herkent dat je toch even zelfstandig naast dit imponerende dier door de wei loopt.

Prettig onverstoorbaar en toch attent, eigenlijk heel mensgericht lijkt zo’n dier.

Kortom een positieve en inspirerende ervaring, die je nog lang in het hoofd speelt en om je heen voelt. En je tegelijk weer een stukje dichter bij jezelf en je mogelijkheden brengt. Heel bijzonder daar bij les2chevaux op het plateau!