4-Daagse Opleiding tot Hartcoherentie Coach/Adem Coach

12, 13, 26 februari en 2 april

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om persoonlijke stress te reduceren. Het is een eenvoudige, efficiënte ademhalingstechniek die weinig tijd vraagt voor beoefening: hart en brein worden met elkaar in balans gebracht.

Hierdoor kun je meer innerlijke rust ervaren en kan stress afnemen.

Deze specifieke ademtechniek brengt het hart in een bijzondere status, nl. de “veilige modus”. In die veilige modus zal het hart harmonisch samenwerken met de rest van het lichaam zodanig dat bloeddrukregeling, zuurstofvoorziening en hormoonwerking optimaal functioneren. Daarenboven geeft het hart meer signalen naar het brein dan omgekeerd. In veilige modus zal het hart deze harmonische status via de zenuwbanen doorsturen naar het brein waardoor het angstcentrum gedempt wordt in zijn werking en de drie breinen (reflex-, emotioneel- en verstandbrein) in balans functioneren. Dit geeft een innerlijk evenwicht, een kwalitatief rust –  recuperatie – moment voor lichaam en geest en werkt stress reducerend.

Programma :

Dag 1

Een aparte kijk naar het fenomeen stress: perceptie en neuroceptie. De werking van het zenuwstelsel in kader van stress, recuperatie en veiligheid. Invloed van hormonen, bijnierfunctie en cortisol.

Het oersysteem in actie! De drie breinen. Hoe het complex stressmechanisme uitleggen aan een cliënt: het dijkeffect? (Psycho-educatie: (h)erkennen – inzicht – dan helen).

Impact van hartcoherentie: een weg naar innerlijke veiligheid.

Ademhaling: anatomie en fysiologie, ademhalingsoefeningen, instellen van adembegeleiders, coaching bij ademtraining. Invloed op het zenuwstelsel. Hoe breng ik dat aan in een coaching traject?

Dag 2

Het hart: anatomie en fysiologie, hart –brein connectie, hartritmevariabiliteit (HRV), kringlopen tussen hart en brein. Resonantie, ritmes in het lichaam. Biofeedback: wat is biofeedback? Cardio-biofeedback, HRV-analyse, het spectrum, het poin-caré diagram, het histogram. Het gas- rem model: inzicht verwerven in biofeedback analyse in de praktijksetting.

Opdracht onder het motto: wat je vraagt aan je cliënt doe je zelf in de opleiding. Ademhalingsoefening 3 x3 min/dag gedurende 14 dagen.

Dag 3 ( na ongeveer 14 dagen)

Reflectie: delen van ervaring en vraagstelling. Waar ben je tegen aangelopen tijdens de opdracht? Hoe hierop reageren in een praktijksetting?

Bepalen van kernaspecten van sessie 1 en 2.

Een hartcoherentiecoach is een inspirator en motivator.

Monitoring ademhaling en HRV – meting in de praktijk: hoe werken met de biofeedbacksoftware Emwave Pro?

Bepalen van de resonantiefrequentie m.b.v. biofeedback: een demo.

Opdracht: sessie 3 en 4 lezen en begrijpen m.b.v. het boek “Blijven Ademen”. Herlezen en begrijpen van de leerstof.

Dag 4 Practicum (na ongeveer 4 weken)

Reflectie ervaringen – vraagstelling

Bepaling kernaspecten van sessie 3 & 4.

Het bepalen van de HRV en resonantiefrequentie bij een medestudent: oefenen met biofeedback software. Tijdens de cursus zijn er notebooks met biofeedback-software voorhanden om te oefenen.

Voorstelling diverse hard- en software biofeedbackapparatuur.

Info over het Nerva – netwerk: visie, samenwerking en delen van kennis.

De cursus wordt op een zodanige wijze gedoceerd, dat de niet medisch- of paramedisch geschoolde deelnemer gemakkelijk de wetenschappelijke achtergrond van hartcoherentie kan begrijpen.

Doelgroep:

Paramedici, medici, gezondheidswerkers, therapeuten, psychologen, psychotherapeuten, coaches, leidinggevenden, HRM-managers, docenten en leerkrachten. Indien uw profiel niet voorkomt in deze lijst, kan u een motivatiebrief schrijven naar louvanie@hotmail.com. De trainer zal dan beoordelen of deze cursus voor u geschikt is of advies geven voor een andere opleiding.

Docent:

Louis Van Nieuland is de oprichter van praktijk Louvanie.

Naast zijn para-medische opleiding en ruime leidinggevende ervaring binnen de non-profit sector is hij een enthousiaste coach – trainer – docent. Zijn kennis van stressmanagement, bemiddeling, conflicthantering en vooral het onbevooroordeeld actief luisteren, vormen de hoekstenen van de praktijk. De Louvanie-praktijk bestaat nu 11 jaar en sinds 2012 biedt hij ook een consultatie hartcoherentie aan in AZ Rivierenland Klein Brabant. Uit deze samenwerking met artsen en paramedici ontstond uiteindelijk het stressmanagementcentrum Revida.

Door het doceren van hartcoherentie aan professionals creëert hij een kwalitatief netwerk van hartcoherentie – coaches in Vlaanderen (zie www.nerva.coach )

Prijs:

Voor deze 4 -daagse opleiding vragen we:  € 1680,- inclusief btw.

Inbegrepen in de prijs:

Vegetarische lunch, koffie, thee, water, vers fruit en versnaperingen.

Het boek “Blijven Ademen” en het biofeedbacksoftware pakket Emwave Pro Multi User ( marktwaarde van € 349,00) bruikbaar in je praktijk.

USB –  stick met nuttige informatie en een praktijkset. Deze praktijkset bestaat uit een Power Point voorstelling om een hartcoherentiecoach training te geven aan je cliënt. De stick bevat naast sjablonen van formulieren, ook een wetenschappelijke vragenlijst om metingen uit te voeren. Met deze praktijkset + Emwave Pro heeft de deelnemer een goede basis om een praktijk in hartcoherentie te starten.

Er wordt een genummerd certificaat uitgereikt dat aangeeft dat je hartcoherentie kan coachen in een 1/1 situatie.

Data:

12, 13 en 26 februari en 2 april 2022

Locatie:

Les2chevaux, Gasthuis 81, 6268NN Bemelen (Maastricht).

Annulering:

Bij te weinig inschrijvingen zal de opleiding niet doorgaan. Dit zal ik tijdig voor aanvang meedelen en dan wordt het volledige cursusgeld terugbetaald.

Inschrijven kan via: info@les2chevaux.nl of carinbreukers@yahoo.com  Dan stuur ik de factuur met alle betaalgegevens. Inschrijving is definitief na betaling.

Er is een beperkt aantal inschrijvingen!

Carin Breukers (06-14 52 19 36)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *